Şcoala românească este bine-cunoscută pentru lipsa pragmatismului şi suprasaturarea elevilor cu teorie. Angajatorii se plâng de forţa de muncă slab pregătită, iar elevii şi studenţii resimt lipsa cunoştinţelor cu aplicabilitate practică.

O soluţie la această hibă a şcolii româneşti poate fi învăţământul dual. În urma iniţiativei lui Stelian Fedorca, consilier de stat în Aparatul de lucru al Primului- Ministru, a fost înfiinţată Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual. Conceptul a fost adus şi în Bucureşti anul trecut, când Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat în unanimitate inițiativa pentru înființarea Școlii Profesionale Metropolitane Bucureşti.

Prin intermediul Autorităţii Naționale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual se va genera comunicare între agenţii economici, administraţia publică locală şi unităţile de învăţământ pentru promovarea unei educaţii bazate pe teoria care se învaţă în şcoală şi practica desfăşurată pe piaţa muncii. Principalii beneficiari sunt tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a, care nu depăşesc vârsta de 23 de ani şi doresc să devină muncitori calificaţi. De asemenea, printre beneficiari se numără şi firmele care îşi doresc angajaţi pregătiţi în domeniul lor de activitate şi care sunt dispuse să ofere stagii de practică, precum şi posibilitatea unei angajări ulterioare.

Claudiu Daniel Catana, liderul de grup al consilierilor generali ai ALDE, din cadrul Consiliului General PMB, vede Bucureştiul ca fiind Capitala Educaţiei, care are nevoie de o strategie coerentă şi pragmatică de formare, dezvoltare, integrare şi afirmare a tinerei generaţii, asumându-şi rolul de a „contura şi implementa un plan viabil de acţiune”. În afara Școlii Profesionale Metropolitane în Sistem Dual, la nivelul Consiliului General PMB au fost susţinute mai multe proiecte educaţionale precum: „Ora de educaţie rutieră”, „EU în LicEU”, „Primăria Copiilor”, sau „Înfiinţarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Bucureşti”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here