Despre infrastructura şcolară din Sectorul 2,

 

Interviu cu Andrei Metehău, consilier local ALDE, membru în Comisia de învățământ, cultură, sport, culte, minorități, tineret și relația cu societatea civilă

 

  • Care este situaţia infrastructurii şcolare din Sectorul 2, având în vedere că în vara lui 2018 a început un proiect pilot de modernizare?

 

Pe raza sectorului sunt 83 de unități de învăţământ, cu un numar de peste 50.000 de beneficiari. Din nefericire infrastructura este undeva la nivelul anilor ‘70 – ’80, este inadmisibil. Când am început mandatul de consilier local, în vara lui 2016, mi-am luat ca şi prioritate, împreună cu colegul meu Robert Andrei, două teme esenţiale pentru o comunitate solidă: dezvoltarea relaţiei administraţie locală – întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), capitol esenţial în programul de dezvoltare locală al ALDE, şi modernizarea infrastructurii şcolare, factor extrem de important pentru educaţia copiilor noştri.

E adevărat că în vara lui 2018, administraţia sectorului 2, prin direcţia de resort a demarat un proiect pilot pentru modernizarea a 59 de săli de clasă și a 79 de grupuri sanitare din 41 de unități de învățământ. Materialele utilizate pentru lucrările executate sunt de foarte bună calitate, moderne și cu rezistență în timp. Totodată, pentru amenajarea sălilor de clasă s-a apelat la arhitecți, astfel încât acestea să ofere elevilor un climat adecvat procesului educațional.

Am urmărit permanent desfăşurarea lucrărilor pe parcursul vacanţei şcolare, şi am fost foarte mulţumit de calitatea acestora, de altfel cred că asta poate să vă confime şi părinţii, cadrele didactice şi în primul rând elevii care deja beneficiază de aceste schimbări.

În această perioadă urmează a se încheia procedura de acord-cadru de reabilitare, modernizare și consolidare a unităţilor de învățământ de pe raza Sectorului 2, şi într-un scenariu optimist, în următorii 2 – 3 ani toate cele 83 de unităţi de învăţământ vor fi la cel mai înalt standard.

 

  • Există o aliniere la cerinţele Uniunii Europene, în ceea ce priveşte nivelul dotărilor infrastructurii şcolare, şi implicit a creşterii nivelului de pregătire al elevilor?

 

Bineînțeles, se vor respecta cerințele educaționale la nivel european, fiecare şcoală / clasă modernizată să fie dotată cu echipamente moderne: PC – all in one, tablă interactivă, imprimată, sonorizare (indoor/outdoor), WI-FI (rețea securizată, restricționată pentru grade de vârstă), dispozitiv aer proaspat, tablă sticlă securizată, etc. Toate acestea vor duce cu siguranţă la posibilitatea ca elevii români să beneficieze de aceleaşi condiţii ca statele cele mai dezvoltate din Europa.

 

  • Părinţii vor fi cu siguranţă interesaţi şi de securitatea copiilor, ce măsuri s-au luat în acest sens?

 

Protecția persoanelor și a bunurilor este asigurată cu pază umană permanentă, de către o firmă specializată. De asemenea s-au implementat sisteme antiefracție și antiincendiu pentru aproximativ 60 unități, urmând în cel mai scurt timp acoperirea totală a reţelei de unităţi şcolare.

În decursul anului 2019 se va interveni la refacearea panourilor de gard, şi înlocuirea lor cu unele care să reducă pe cât posibil riscul de accidente și să ofere un grad sporit de siguranță. În incinta unităților vor fi create zone de așteptare pentru părinți, bunici, dotate cu mobilier urban oferind astfel condiții normale, civilizate.

În vederea accesibilizării unităților de învățământ și respectării măsurilor Inspecției Sociale au fost dotate 6 unități de învățământ cu rampe mobile pentru persoane cu dizabilități, iar alte 5 unități au fost dotate cu platforme servoscară, urmând ca după procesul de modernizare, fiecare unitate să beneficeze de aceste facilităţi, de altfel obligatorii pentru un stat membru al Uniunii Europene.

 

  • Activităţile sportive, atât de necesare pentru sănătatea copiilor sunt o prioritate pentru administraţia locală din Sectorul 2?

 

Ca o paranteză, vă precizez că am iniţiat împreună cu colegul meu Robert Andrei un proiect, aflat în acest moment în dezbatere publică – Regulament de Acordare a Finanţărilor din Bugetul Local al Sectorului 2 al Municipiului București pentru Activităţi Sportive Organizate în baza Legii 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului, prin care administraţia locală a sectorului 2 sprijină programele sportive derulate de către structurile sportive cu sediul pe raza administrativ teritorială a sectorului, în special programele în care sunt implicaţi copii si juniori într-un sistem piramidal coerent şi logic.

Revenind la întrebarea dvs., nu s-au făcut foarte multe progrese privind infrastructura şcolară dedicată sportului în ultimii 28 de ani nici în Sectorul 2, însă odată cu schimbarea conducerii direcţiei de resort care se ocupă de reţeaua şcolară,  direcţie sub coordonarea Consiliului Local Sector 2, au fost create 20 de terenuri sportive multifuncționale aflate în incinta unităților de învățământ, proiectul va continua și anul acesta, de asemenea au fost începute lucrările de modernizare a 12 săli de sport. Totul va culmina cu începerea procedurii de licitație și a lucrărilor pentru complexul sportiv multifuncțional (patinoar și sală de sport) din incita Școlii Gimnaziale nr. 51.

*Robert Andrei, consilier local ALDE“Printr-o preocupare constantă a factorilor de decizie din administraţia locală şi prin aducerea de oameni profesionişti şi dedicaţi meseriei lor, se pot face lucruri performante în timp scurt. Dovadă că Sectorul 2 va deveni un exemplu pentru infrastructura şcolară din România în următorii 2-3 ani, după zeci de ani de stagnare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here