Personalități care au locuit în Sectorul 2 al Bucureștiului

 

Părintele Galeriu

Așezată nu departe de intersecția Străzii Mihai Eminescu cu Bulevardul Dacia și Calea Moșilor, vechia Mahala Silvestru a născut o filă de istorie pentru orașul Bucureștilor, dar mai ales pentru Sectorul 2. La numărul 36 tronează silueta impunătoarei Biserici Sfântul Silvestru care deschide cerurile prin fum de tămâie şi rugăciune. De această Biserică se leagă firgura patriarhală a Părintelui Dumitru Galeriu.

Preot şi profesor de teologie, este fară îndoială unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Bucureștiului și ai Ortodoxiei române.

Au trecut 16 ani de când Părintele Galeriu a plecat la cele veșnice, dar dragostea sa nețărmuită de Dumnezeu şi de semeni, cuvintele sale pline de înțelepciune şi blândețe, și viața trăită întru totul în Hristos au rămas vii.

Căsuţa modestă de la biserica Sf. Silvestru, în care a locuit părintele, a avut mereu uşa deschisă, atât pentru fiii săi duhovniceşti, cât şi pentru credinciosul de rând, ori pentru cei aflaţi întru nevoi. Părintele Galeriu, îi slujea Lui Dumnezeu din plinătatea ființei lui  miluindu-i pe toți dupa nevoi.

Părintele Galeriu, pe lângă faptul că era un profesor universitar iubit de studenți pentru darul lui de învățat și pedagog, era totodată un preot și duhovnic dăruit cu har pentru credincioșii săi și în același timp era un om simplu, bun la suflet, care era în stare să vină acasă desculț pentru că-și dăruise pantofii vreunui amărât.

Părintele Galeriu era la origine un țăran moldovean, nu prea înalt și îndesat, cu ochii adânci și umbriți de  sprânce­ne stufoase, cu o barbă patriarhală și îmbrăcat într-o reverendă simplă, dintr-o pânză neagră. Oamenii care l-au cunoscut, spun despre el însă că întotdeauna prezența lui fizică era însoțită de o revărsare tainică de har și bunătate. Se pare că în această prezență a constat taina vieții lui, mai mult decât în uimitoarele sale cunoștințe teologice sau răspunsurile imediate pe care le dădea celor care îl întrebau despre diverse probleme chinuitoare ale vieții lor. De aceea atâția oameni care și-au căutat rezolvarea problemelor sub epitrahilul lui, în urma întâlnirii cu el au găsit puterea de a se schimba și de a merge mai departe. Darul părintelui de a descoperi un copil al lui Dumnezeu în orice om care cerea sprijin, făcea ca aceștia să se simtă salvați și să fie astfel câștigați definitiv pentru Dumnezeu.

Părintele Galeriu rămâne una dintre cele mai cunoscute figuri din Bucureștiul sfârșitului de mileniu, a cărui descriere nu ar fi completă fără menționarea personalității și operei lui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here