TOMA CUZIN: „Dacă eu pot, poți și tu!”

0
494

Puțini sunt, cred, românii care să nu-l cunoască pe Toma Cuzin. Chiar dacă nu din filmele: Hârtia va fi albastră, Despre oameni și melci, Domnișoara Christina, Doar cu buletinul la Paris; cu siguranță actorul le e cunoscut datorită rolului Firicel a lu’ Cimpoaie din Las Fierbinți, serialul de comedie produs și difuzat de ProTV sau din mult premiatele filme de lung metraj: Comoara, Aferim! sau Moromeții 2.

Toma Cuzin sau… Cuzin Toma. Toma Cuzin are, ce-i drept, o sonoritate mai cursivă. Dar numele de botez al actorului este Cuzin, după nașa lui, Cuzina. Deci… Cuzin Toma! S-a născut în Drăgănești-Olt, a copilărit și a învățat în Peștișani, în comuna Peștișani unde vrea acum să se întoarcă pentru a le fi alături consătenilor săi. Cum? Mărturisește că se identifică și empatizează cu oamenii lângă care a crescut în comuna Peștișani – locul de obârșie a lui Constantin Brâncuși – și dorește ca ei să aibă încredere în ei înșiși. Să aibă încredere că pot reuși în viață. Toma Cuzin își dorește ca succesul lui, povestea lui de viață și film, să-i poată motiva pe oameni și să-i facă să îndrăznească. A inițiat, așadar, un proiect motivational: „Dacă eu pot, poți și tu!”

Comuna Peștișani, așa cum este firesc, este prima localitate în care va fi organizat evenimentul Toma Cuzin pentru succes – Dacă eu pot, poți și tu!

Vă întrebați, poate, ce ar putea fi atât de spectaculos în viața unu actor talentat, solicitat de cei mai buni regizori ai momentului… un liceu, o facultate de teatru și cariera… Ei bine, lucrurile stau ceva mai spectaculos!

Cuzin a început să muncească din copilărie, pe șantier. Povestește că la doar 11 ani a plecat în lume, fără să știe prea bine ce avea să facă. Sau știa: voia să evolueze și, în primul rând, să fie un om bun. Așa că a învățat și a devenit electrician. Mai mult, a lucrat mai bine de un an în subteran, în mină! După care și-a început… cariera artistică: dansator angajat la Ansamblul „Doina Gorjului”. Ca orice bărbat tânăr, a mers în armată de unde… a fugit pentru că nu a primit permisia în care voia să-și vadă iubita, fata de care s-a îndrăgostit pe când avea 16 ani și care acum îi este soție. A lucrat și ca agent de pază și a fost și lucrător comercial. La Academia Națională de Educație și Sport a obținut specializarea în box și atletism. Nu a trecut mult și viața lui a început să intre, cum ar spune oamenii obișnuiți, pe făgașul normal: a fost admis la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică , Secția Actorie, în 2002 și a absolvit în 2006. A colaborat cu Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, din București, a fost pentru o vreme angajat la Teatrul Municipal din Deva, Iar acum îl puteți vedea pe scena Teatrului Mic din București. Actorul a trecut și prin experiența teatrului independent, colaborând cu Compania DAYA. Toma Cuzin muncește 12 ore pe zi. Un om „autentic”, după cum l-ar caracteriza psihologii. Este, face – așa cum îi place să spună – nu se face că face!

De ce s-a „înhămat la încă un proiect”? Pentru că nu uită de unde a plecat și a învățat, de la sine însuși, că se poate! Proiectul este conceput să stimuleze gustul pentru cultură și să motiveze adolescenți și tineri din diferite spații geografice și straturi sociale să se apropie de gestul creativ.

Evenimentele vor avea acoperire națională, iar mediile defavorizate vor avea prioritate. În cadrul fiecărui eveniment va fi prezentat câte unul dintre filmele în care actorul a jucat, iar proiecția va fi, de fiecare data, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri a carui protagonist va fi, evident, Toma Cuzin. De fiecare dată, în fiecare loc, evenimentul va fi filmat, iar bruturile vor fi folosite la realizarea unui documentar al desfășurării proiectului.

În fiecare localitate în care va fi organizat evenimentul, inițiatorul proiectului își propune să deschidă un fan-club care să se dezvolte în centre de cultură, în care profesorii voluntari să-i îndrume pe elevii și tinerii din localitate spre cultură, spre creativitate.

Iată cum un actor îndrăgit ar putea schimba, prin propriul exemplu, soarta unui adolescent, a unui tânăr. Pentru că nu uită de unde a plecat! Se creează astfel un mediu de interes și emulație în localitate, tinerii vor fi stimulați să găsească și alte modalități de petrecere a timpului liber decât cele facile, superficiale.

Mai mult, datorită acțiunilor initiate, pot fi descoperiți adevărați artiști destinați unei cariere spectaculoase. Să nu uităm că logo-ul proiectului este „Dacă eu pot, poți și tu!”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here